Dec 25, 2010

Hadiah Terbaik


Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan
blogwalking...blogwalking...and blogwalking again and again...and i found this!
what do you think??

Dec 22, 2010

face to face

wajah-wajah siapakah ini....













ni wajah2 sahabat sehidop dan semati(semati?? kubur len2)..u r the best lah! lep u all..

Dec 14, 2010

+pic of view+

disebabkan aku salah susun flow gambar- gambar ni n aku malas nk buat balik, sila skroll dr bawah ke atas...=)



wit little sis, Jihah at Mesra Mall, Kemaman






my sis, Hasni wit gadis yg bertunang at Mat Lagam, Kemaman

cousin's wedding at Cheneh, Kemaman



Tidak Wajar Sinchan Dijadikan Ikon


Jangan terkejut andai tiba-tiba anak anda berumur kurang tujuh tahun melondehkan seluar serta menunjukkan punggungnya sambil menggoyangkannya dan berkata, "Punggung..." Timbul persoalan, dari mana mereka belajar perkara sebegitu?

Ini secara jelas adalah pengaruh yang tidak sihat daripada rancangan kartun kegemaran kebanyakan kanak-kanak termasuk sesetengah ibu bapa sendiri iaitu Sin-Chan.

Sedarkah kita bahawa, bukan semua kartun adalah selamat bagi ditontonkan kepada anak-anak mutakhir ini.

Sebagai contoh rancangan Sin-Chan sendiri yang banyak dengan unsur lucah, siri Sponge Bob yang menjadikan 'Bikini Bottom' sebagai tempat tinggal mereka.

Tidak kurang juga kebanyakan kartun yang menjadikan tema pergaduhan, perbalahan dan membalas dendam sebagai tema dan jalan cerita.

Tidak kurang juga kartun yang mempromosi adegan seksual dan cara berpakaian yang tidak senonoh serta tidak mengatup aurat.

Tanpa menafikan kartun mampu menjadi instrumen pendidikan yang terbaik untuk anak-anak namun dalam masa yang sama ianya juga amat berpengaruh dalam menanamkan budaya dan akhlak yang tidak baik kepada anak-anak.

Lantas, adalah menjadi kesalahan yang besar apabila ibu bapa sendiri yang mendorong anak-anak mereka bagi menonton siri-siri yang ternyata lebih besar kesan negatif berbanding kesan positif.

Namun, dalam masa yang sama kita berterima kasih kepada pihak yang berjaya mencipta watak Upin dan Ipin, watak kartun animasi yang diciptakan oleh warga tempatan.

Kejayaan Upin dan Ipin sebagai produk animasi Malaysia yang berjaya menambat hati kanak-kanak tempatan dan luar negara wajar dipuji dan diangkat menjadi ikon kanak-kanak terkini dengan lebih penambahan unsur didaktik secara langsung mahupun tidak langsung.

Di Indonesia sebagai contoh, ikon Upin dan Ipin digunakan semaksimum mungkin dengan melekatkan dan mengaitkan watak tersebut termasuk pada buku-buku agama.

Ini tidak lain adalah bertujuan bagi menarik dan mendapatkan perhatian anak-anak dan secara tidak langsung terhadap bahan-bahan bacaan agama.

Kesimpulannya adalah pemantauan dan penyaringan terhadap rancangan-rancangan kartun di televisyen perlu dilakukan oleh ibu bapa apabila anak-anak di rumah sementelah pada waktu cuti sekolah sekarang ini.

Dalam masa yang sama pihak televisyen bertanggungjawab menyiarkan hanya rancangan yang berfaedah dan mendidik kepada anak bangsa.


## sumber: iluvislam

##okeh, sy xjdkan sin can ikon...lalalala

Nov 26, 2010

reunion KRK

tanggal 18hb 11 2010, satu event yang disertai oleh sebahagian warga KRK Smkps sesi '02-'o4...lokasi : pantai teluk bidara,dungun, trg...

Antara yang hadir : farah salwanie, tirah, ain, miera, ani, kamilah, lini, amirah, av, khairil, iwan, diman, muaz dan suhairil....tq u alls!




mkn kepsi =D


its me!! hehe

## semoga hubungan yang terjalin berkekalan...amin...
##sesiapa yang tak dapat datang wait 4 the next reunion!

Nov 12, 2010

Konsert WonderGirls




"I want nobody nobody but you
I want nobody nobody but you"



##Harga tiket ialah RM130, RM180, RM250, RM280, RM320 & RM420.
##mau pg sni~~ si dia tlg bwk sy okeh!

Nov 10, 2010

kekanda adinda


Oh kekanda jangan iri hati
Dinda naik pangkat lagi
Oh adinda kanda mana dengki
Malah kanda support bini

Jadi dinda mahu mengambil masa
Tapi kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi kanda mahu cahaya mata

Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adinda tolong jangan lekas curiga
Lekas cemburu buta
Oh kekanda dinda perlu berhati-hati
Tak rela dikongsi

Kanda kerja overtime terlebih masa
Itu yang dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan dinda atau sebaliknya

Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adiwira dewataku
Mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja intan permata
Mari ikut cara kanda
Bagaimana bagaimana kita nak selesaikannya
Apa keputusannya

Oh kekanda mari nyawa
Kita cuba komunikasi
Oh adinda mari sayang
Kita cuba toleransi

Walau kita janji sehidup semati
Kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi sikap toleransi
Itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang perdana
Dinda yang utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

awek penjahak

bila tengok geng geng awek penjahak buat group kat facebook, aku tiba tiba rindu kat korang!heh! awek penjahak ni ialah group time aku kat matrik (KMPh) dlu..aku and the geng satu groupyang dinamakan "awek penjahak".sebab dinamakan sebegini?aku pun tak tahu kenapa..yang aku tahu ni semua keje cik muna..dia siap buat video lagi tuk awek penjahak ni..semangat tak dia?ok,tak semangat. di antara awek2 penjahak ialah:

[awek penjahak]





[najwa @ adik apih, amk nursing kt HTAA,Kuantan]

[ima, UiTM,Dungun]

[irah, dia ni gak amk nursing]

[hajar, nursing HTAA]

[sarah]


[ayien oin, pun amk nursing kt Institut Jantung Negara,IJN]


[shu wei, USM]


[cik muna, kt USM]


[amy]


[shima,UiTM]


[fatihah]


[k'aja.kat UMK]




## dgr cite nk g redang..pe cer???
##kepada yang tak disebut nama, dayah dayun,huda,ika,sory.aku pun xigt =)

Nov 4, 2010

.Lucky.


Do you hear me,

I'm talking to you

Across the water across the deep blue ocean

Under the open sky, oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams

I feel your whisper across the sea

I keep you with me in my heart

You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes

Waiting for a love like this

Every time we say goodbye

I wish we had one more kiss

I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea

To an island where we'll meet

You'll hear the music fill the air

I'll put a flower in your hair

Though the breezes through trees

Move so pretty you're all I see

As the world keeps spinning round

You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

I'm lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday

Nov 1, 2010

indahnya dunia..


indahnya dunia kalau semanis ceri. Indahnya dunia kalau jauh dari masalah. Indahnya dunia.....





##fikiran kusut;mahu nangis!mahu pulang!

.see.watch.think.













Oct 31, 2010

Syaitan Itu Kreatif


Syaitan begitu kreatif mencipta dan mempromosi kejahatan. Ada-ada sahaja cara dan jalannya. Tidak pernah kaku, jarang yang beku. Sentiasa ligat dan cepat. Sentiasa ada pembaharuan

KISAH TIDAK LAMA DULU

Bertemu dengannya dahulu merupakan satu penghormatan. Apa tidaknya, dia sudah berubah ke arah kebaikan.

“Mengapa tiba-tiba?” tanya saya.

“Hidayah bang…” jawabnya si dia pendek.

“Bagaimana dengan segalanya?” Risau saya dengan profesyennya.

“Allah ada. Allah akan membantu segalanya.”

“Syukur,” kata saya perlahan.

Setahun kemudian.

“Lihat ini..” kata seorang sahabat sambil menghulurkan sekeping gambar.

“Betul ke ni?”

“Apa kau ingat ini ‘super-impose’?”

Saya terdiam. Kaku.

“Mana pergi tudungnya?”

“Itu..” tuding jari saya kepada tudung merah di atas kepalanya.

“Itu tudung?”

“Yalah, bertudung tapi tidak menutup aurat.”

“Bertutup tapi terbuka, tahupun…” katanya seakan menyindir.

Kekadang syaitan tidak menghasut manusia meninggalkan daerah putih menuju daerah hitam… Tetapi dia mengujudkan lebih banyak daerah ‘grey’ – warna keperang-perangan, yang hakikatnya bukan lagi kebenaran.

Hasilnya, sekarang kita dapat lihat bagaimana ada gadis bertudung di kalangan Mat Rempit. Ada wanita bertudung yang melalak dengan gaya bebas terbabas dari nilai akhlak dan kesopanan. Atau peragawati bertudung dengan langkah ‘catwalk’ dengan dada, ‘make-up’ galak sambil yang mengundang pesona dan ‘aura’ dosa. Dan lebih ‘daring’ lagi kita dapat lihat tarian ala-ala gelek oleh gadis bertudung… Atau sekarang pun sudah ada bunga-bunga munculnya Rockers wanita bertudung? Ah, apa ni? Daerah ‘grey’? Atau segalanya sudah hitam, kelam, kusam.

Tudung wanita itu ada empat… tudung pada wajahnya, tudung pada mata, tudung pada suara, tudung pada hati.” Apa ertinya? “Tudung pada wajah… jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi. Tudung pada mata… jangan matanya memandang lelaki lain selain muhramnya. Solehah yang hakiki, tidak dipandang, tidak memandang. Tudung pada suara… jangan dilunak-lunakkan dengan tujuan memikat dan mempersona. Tudung pada hati… mengingati Allah… dengan tasbih Siti Fatimah, subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akbar…

Rasul berpesan: katakan yang benar walaupun pahit!

sumber:iluvislam

Oct 28, 2010

human behavior

post kli ni berbentuk ilmu-ilmuan skit n jgk psycho2 cket..aku mls nk stdy sbnarnye tp aku bt gni kira stdy la kan..aku nk cite sal teori2 yg ad lam human behavior ni.tp sblum 2 kne thu human bhvior ni mnde ape dlu..

meaning:

[ population of behaviors exhibited by humans and influenced by culture, attitudes, emotions, values, ethics, authority, rapport, hypnosis, persuasion,

PRINSIP PSYCHOLOGY LAM HARI2 KITA:

We scold our younger brother for doing something wrong ???

= utilizing learning principle of punishment

We get nervous right before we have to give that big speech ???

= we are activating our autonomic nervous system





TEORI 1: ABRAHAM MASLOW

-teori ni cite sal need of human, dia create hierarcy of human need.
-Dia bhgikan keperluan m'sia ni ad 5 stage iaitu,dr bwh:physcological (water,food,sleep) ,safety ( security of d body,health) , love ( friendship,family) , esteem ( confident,respect by others) dan atas skali self-actualization ( morality,problem solving).

TEORI 2: SIGMUND FRUED

-Frued kaji pasal physoanalitical approach
-dia ckp human bhvior ni is motivated by inner force iaitu human mind.
-lg..dia said dat m'sia ad 2 basic instinct (sexual n aggression)

TEORI 3: CARL JUNG

-mat salih ni plak dok sbok cite sal neophyscological approach
-conscious (ego) is aspect of personality

TEORI 4: ERIK ERIKSON

-dia ni plak duk cite sal phschososial
-dia kaji balik teori freud,dia tambag culture ngn social
-bt 8 stages dlm pembentukan personality dr kecik smpai mati



#ni jek teori yg aku jumpa..klu ad salah silap,aku mnsia yg bru nk jd human=)
#gud luck pd kengkawan yg amk test human bhvior ptg ni..










Oct 27, 2010

gelaja musim exam

sempena musim exam ni,aku nk share sumthing yg kne dahi leper korang(dahi aku skali la).hepy reading=)

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

3. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah.

4. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.

5. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.

6. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)

7. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

8. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)

9. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.

10. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

11. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”

12. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.

13. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

#shared from HERE..tq2

baby & toys contest



hehehe..1st time aku masuk contest lam dunia blog maya ni..xcited2!! thnx nurul jempot aku..gmbar yg aku letak ni gmbar anak buah aku..nk letak gmbar anak sndri,xde anak lg..tp xpe la.slgi aku xlanggar syarat dia kn??hehe=)




nama : uwais hakim bin shahrizal
tarikh lahir: 25 05 2008

##sory aku terpaksa pilih org len..hehe..yg ni aku amk abg dia plak.dsbbkan dia xpgg toys..mnde kecik kira toys jgk la..hehe
##nk tag-dayah dayun,fit,fzh
##nk thu lg sal contest ni.KLIK SINI

Oct 26, 2010

......

salam..xde ape2 yg menarik..saje nk menyonteng kt blog usang ni..xpuas lagi agaknya menulis time kt klas td..td ad test lab manufacturing..objektif jek tp jwpan aku?hampeh!arap2 lulus jek..ok, tu je aku nk menyonteng..babai!

Oct 25, 2010

Kecantikan lelaki dan kegagahan wanita

Kecantikan lelaki

kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa
Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.
Kegagahan Wanita
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala
keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

#arap2 dpt jd secantik Rasulullah dan segagah Khatijah..


Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan
blogwalking...blogwalking...and blogwalking again and again...and i found this!
what do you think??

wajah-wajah siapakah ini....













ni wajah2 sahabat sehidop dan semati(semati?? kubur len2)..u r the best lah! lep u all..

disebabkan aku salah susun flow gambar- gambar ni n aku malas nk buat balik, sila skroll dr bawah ke atas...=)



wit little sis, Jihah at Mesra Mall, Kemaman






my sis, Hasni wit gadis yg bertunang at Mat Lagam, Kemaman

cousin's wedding at Cheneh, Kemaman




Jangan terkejut andai tiba-tiba anak anda berumur kurang tujuh tahun melondehkan seluar serta menunjukkan punggungnya sambil menggoyangkannya dan berkata, "Punggung..." Timbul persoalan, dari mana mereka belajar perkara sebegitu?

Ini secara jelas adalah pengaruh yang tidak sihat daripada rancangan kartun kegemaran kebanyakan kanak-kanak termasuk sesetengah ibu bapa sendiri iaitu Sin-Chan.

Sedarkah kita bahawa, bukan semua kartun adalah selamat bagi ditontonkan kepada anak-anak mutakhir ini.

Sebagai contoh rancangan Sin-Chan sendiri yang banyak dengan unsur lucah, siri Sponge Bob yang menjadikan 'Bikini Bottom' sebagai tempat tinggal mereka.

Tidak kurang juga kebanyakan kartun yang menjadikan tema pergaduhan, perbalahan dan membalas dendam sebagai tema dan jalan cerita.

Tidak kurang juga kartun yang mempromosi adegan seksual dan cara berpakaian yang tidak senonoh serta tidak mengatup aurat.

Tanpa menafikan kartun mampu menjadi instrumen pendidikan yang terbaik untuk anak-anak namun dalam masa yang sama ianya juga amat berpengaruh dalam menanamkan budaya dan akhlak yang tidak baik kepada anak-anak.

Lantas, adalah menjadi kesalahan yang besar apabila ibu bapa sendiri yang mendorong anak-anak mereka bagi menonton siri-siri yang ternyata lebih besar kesan negatif berbanding kesan positif.

Namun, dalam masa yang sama kita berterima kasih kepada pihak yang berjaya mencipta watak Upin dan Ipin, watak kartun animasi yang diciptakan oleh warga tempatan.

Kejayaan Upin dan Ipin sebagai produk animasi Malaysia yang berjaya menambat hati kanak-kanak tempatan dan luar negara wajar dipuji dan diangkat menjadi ikon kanak-kanak terkini dengan lebih penambahan unsur didaktik secara langsung mahupun tidak langsung.

Di Indonesia sebagai contoh, ikon Upin dan Ipin digunakan semaksimum mungkin dengan melekatkan dan mengaitkan watak tersebut termasuk pada buku-buku agama.

Ini tidak lain adalah bertujuan bagi menarik dan mendapatkan perhatian anak-anak dan secara tidak langsung terhadap bahan-bahan bacaan agama.

Kesimpulannya adalah pemantauan dan penyaringan terhadap rancangan-rancangan kartun di televisyen perlu dilakukan oleh ibu bapa apabila anak-anak di rumah sementelah pada waktu cuti sekolah sekarang ini.

Dalam masa yang sama pihak televisyen bertanggungjawab menyiarkan hanya rancangan yang berfaedah dan mendidik kepada anak bangsa.


## sumber: iluvislam

##okeh, sy xjdkan sin can ikon...lalalala

tanggal 18hb 11 2010, satu event yang disertai oleh sebahagian warga KRK Smkps sesi '02-'o4...lokasi : pantai teluk bidara,dungun, trg...

Antara yang hadir : farah salwanie, tirah, ain, miera, ani, kamilah, lini, amirah, av, khairil, iwan, diman, muaz dan suhairil....tq u alls!




mkn kepsi =D


its me!! hehe

## semoga hubungan yang terjalin berkekalan...amin...
##sesiapa yang tak dapat datang wait 4 the next reunion!




"I want nobody nobody but you
I want nobody nobody but you"



##Harga tiket ialah RM130, RM180, RM250, RM280, RM320 & RM420.
##mau pg sni~~ si dia tlg bwk sy okeh!


Oh kekanda jangan iri hati
Dinda naik pangkat lagi
Oh adinda kanda mana dengki
Malah kanda support bini

Jadi dinda mahu mengambil masa
Tapi kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi kanda mahu cahaya mata

Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adinda tolong jangan lekas curiga
Lekas cemburu buta
Oh kekanda dinda perlu berhati-hati
Tak rela dikongsi

Kanda kerja overtime terlebih masa
Itu yang dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan dinda atau sebaliknya

Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adiwira dewataku
Mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja intan permata
Mari ikut cara kanda
Bagaimana bagaimana kita nak selesaikannya
Apa keputusannya

Oh kekanda mari nyawa
Kita cuba komunikasi
Oh adinda mari sayang
Kita cuba toleransi

Walau kita janji sehidup semati
Kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi sikap toleransi
Itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang perdana
Dinda yang utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

bila tengok geng geng awek penjahak buat group kat facebook, aku tiba tiba rindu kat korang!heh! awek penjahak ni ialah group time aku kat matrik (KMPh) dlu..aku and the geng satu groupyang dinamakan "awek penjahak".sebab dinamakan sebegini?aku pun tak tahu kenapa..yang aku tahu ni semua keje cik muna..dia siap buat video lagi tuk awek penjahak ni..semangat tak dia?ok,tak semangat. di antara awek2 penjahak ialah:

[awek penjahak]





[najwa @ adik apih, amk nursing kt HTAA,Kuantan]

[ima, UiTM,Dungun]

[irah, dia ni gak amk nursing]

[hajar, nursing HTAA]

[sarah]


[ayien oin, pun amk nursing kt Institut Jantung Negara,IJN]


[shu wei, USM]


[cik muna, kt USM]


[amy]


[shima,UiTM]


[fatihah]


[k'aja.kat UMK]




## dgr cite nk g redang..pe cer???
##kepada yang tak disebut nama, dayah dayun,huda,ika,sory.aku pun xigt =)


Do you hear me,

I'm talking to you

Across the water across the deep blue ocean

Under the open sky, oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams

I feel your whisper across the sea

I keep you with me in my heart

You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes

Waiting for a love like this

Every time we say goodbye

I wish we had one more kiss

I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea

To an island where we'll meet

You'll hear the music fill the air

I'll put a flower in your hair

Though the breezes through trees

Move so pretty you're all I see

As the world keeps spinning round

You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

I'm lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday


indahnya dunia kalau semanis ceri. Indahnya dunia kalau jauh dari masalah. Indahnya dunia.....





##fikiran kusut;mahu nangis!mahu pulang!














Syaitan begitu kreatif mencipta dan mempromosi kejahatan. Ada-ada sahaja cara dan jalannya. Tidak pernah kaku, jarang yang beku. Sentiasa ligat dan cepat. Sentiasa ada pembaharuan

KISAH TIDAK LAMA DULU

Bertemu dengannya dahulu merupakan satu penghormatan. Apa tidaknya, dia sudah berubah ke arah kebaikan.

“Mengapa tiba-tiba?” tanya saya.

“Hidayah bang…” jawabnya si dia pendek.

“Bagaimana dengan segalanya?” Risau saya dengan profesyennya.

“Allah ada. Allah akan membantu segalanya.”

“Syukur,” kata saya perlahan.

Setahun kemudian.

“Lihat ini..” kata seorang sahabat sambil menghulurkan sekeping gambar.

“Betul ke ni?”

“Apa kau ingat ini ‘super-impose’?”

Saya terdiam. Kaku.

“Mana pergi tudungnya?”

“Itu..” tuding jari saya kepada tudung merah di atas kepalanya.

“Itu tudung?”

“Yalah, bertudung tapi tidak menutup aurat.”

“Bertutup tapi terbuka, tahupun…” katanya seakan menyindir.

Kekadang syaitan tidak menghasut manusia meninggalkan daerah putih menuju daerah hitam… Tetapi dia mengujudkan lebih banyak daerah ‘grey’ – warna keperang-perangan, yang hakikatnya bukan lagi kebenaran.

Hasilnya, sekarang kita dapat lihat bagaimana ada gadis bertudung di kalangan Mat Rempit. Ada wanita bertudung yang melalak dengan gaya bebas terbabas dari nilai akhlak dan kesopanan. Atau peragawati bertudung dengan langkah ‘catwalk’ dengan dada, ‘make-up’ galak sambil yang mengundang pesona dan ‘aura’ dosa. Dan lebih ‘daring’ lagi kita dapat lihat tarian ala-ala gelek oleh gadis bertudung… Atau sekarang pun sudah ada bunga-bunga munculnya Rockers wanita bertudung? Ah, apa ni? Daerah ‘grey’? Atau segalanya sudah hitam, kelam, kusam.

Tudung wanita itu ada empat… tudung pada wajahnya, tudung pada mata, tudung pada suara, tudung pada hati.” Apa ertinya? “Tudung pada wajah… jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi. Tudung pada mata… jangan matanya memandang lelaki lain selain muhramnya. Solehah yang hakiki, tidak dipandang, tidak memandang. Tudung pada suara… jangan dilunak-lunakkan dengan tujuan memikat dan mempersona. Tudung pada hati… mengingati Allah… dengan tasbih Siti Fatimah, subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akbar…

Rasul berpesan: katakan yang benar walaupun pahit!

sumber:iluvislam

post kli ni berbentuk ilmu-ilmuan skit n jgk psycho2 cket..aku mls nk stdy sbnarnye tp aku bt gni kira stdy la kan..aku nk cite sal teori2 yg ad lam human behavior ni.tp sblum 2 kne thu human bhvior ni mnde ape dlu..


meaning:

[ population of behaviors exhibited by humans and influenced by culture, attitudes, emotions, values, ethics, authority, rapport, hypnosis, persuasion,

PRINSIP PSYCHOLOGY LAM HARI2 KITA:

We scold our younger brother for doing something wrong ???

= utilizing learning principle of punishment

We get nervous right before we have to give that big speech ???

= we are activating our autonomic nervous system





TEORI 1: ABRAHAM MASLOW

-teori ni cite sal need of human, dia create hierarcy of human need.
-Dia bhgikan keperluan m'sia ni ad 5 stage iaitu,dr bwh:physcological (water,food,sleep) ,safety ( security of d body,health) , love ( friendship,family) , esteem ( confident,respect by others) dan atas skali self-actualization ( morality,problem solving).

TEORI 2: SIGMUND FRUED

-Frued kaji pasal physoanalitical approach
-dia ckp human bhvior ni is motivated by inner force iaitu human mind.
-lg..dia said dat m'sia ad 2 basic instinct (sexual n aggression)

TEORI 3: CARL JUNG

-mat salih ni plak dok sbok cite sal neophyscological approach
-conscious (ego) is aspect of personality

TEORI 4: ERIK ERIKSON

-dia ni plak duk cite sal phschososial
-dia kaji balik teori freud,dia tambag culture ngn social
-bt 8 stages dlm pembentukan personality dr kecik smpai mati



#ni jek teori yg aku jumpa..klu ad salah silap,aku mnsia yg bru nk jd human=)
#gud luck pd kengkawan yg amk test human bhvior ptg ni..










sempena musim exam ni,aku nk share sumthing yg kne dahi leper korang(dahi aku skali la).hepy reading=)

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

3. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah.

4. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.

5. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.

6. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)

7. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

8. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)

9. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.

10. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

11. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”

12. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.

13. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

#shared from HERE..tq2



hehehe..1st time aku masuk contest lam dunia blog maya ni..xcited2!! thnx nurul jempot aku..gmbar yg aku letak ni gmbar anak buah aku..nk letak gmbar anak sndri,xde anak lg..tp xpe la.slgi aku xlanggar syarat dia kn??hehe=)




nama : uwais hakim bin shahrizal
tarikh lahir: 25 05 2008

##sory aku terpaksa pilih org len..hehe..yg ni aku amk abg dia plak.dsbbkan dia xpgg toys..mnde kecik kira toys jgk la..hehe
##nk tag-dayah dayun,fit,fzh
##nk thu lg sal contest ni.KLIK SINI

salam..xde ape2 yg menarik..saje nk menyonteng kt blog usang ni..xpuas lagi agaknya menulis time kt klas td..td ad test lab manufacturing..objektif jek tp jwpan aku?hampeh!arap2 lulus jek..ok, tu je aku nk menyonteng..babai!

Kecantikan lelaki

kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa
Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.
Kegagahan Wanita
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala
keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

#arap2 dpt jd secantik Rasulullah dan segagah Khatijah..

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space