salam.

hidup memang indah kalau diperhatikan.memang saling melengkapi. kau tak boleh hidup tanpa aku dan aku tak boleh hidup tanpa kau. ye dak? kau dan aku tu tidaklah hanya terbatas kepada manusia. kalau nak menulis pasal hidup, kompem kisah kisah sedih saje yang bermain lam kepala otak aku ni. hidup tak seindah impian. satu kisah sedih mampu menenggelam kan sepuluh kisah bahagia. begitu juga satu keburukan mampu menenggelamkan sepuluh kebaikan. lumrah manusia punyai hati yang tak berapa nak baik. macam aku. satu kesalahannya membuatkan aku membencinya sepenuh hati walaupun aku tahu banyak jasa dia terhadap aku. knp? mungkin iman aku tidak setinggi dia dia dan dia. tahap kemaafan aku tidak macam dia dia dan dia. memaafkan tidaklah semudah meminta maaf.

selama lapan bulan aku cuba telan, terima, pasrah, ape lagi?.selama itu juga buat aku suka termenung. semua nya aku cuba untuk terima kesalahannya. dengan berbekalkan doa, hati aku mula memaafkannya.aku mula menerimanya kembali dalam hidup aku. aku mula bukakan hati aku untuk dia. mula melupakan segala kesalahannya. namun..semuanya sia sia.knp?-aku termenung-

aku mula sedar aku tidak sebaik dulu. selama ini aku hanya pura pura. aku boleh memaafkannya tapi sebenarnya aku tak boleh. hidup aku kekadang mula liar. aku buat sesuatu yang aku sendiri rasa salah. mana sifat malu aku yang dulu? mana sifat takut aku dulu? -aku mula menginsafi diri-Ya Allah, ampuni aku. aku tahu apa yang aku buat ni salah di sisi Mu. Sejukkan lah hati aku. terimalah aku kembali di jalan Mu. Amin.

-termenung lagi lagi dan lagi-